16 Aralık 2018 Pazar

1- Korece'yi nasıl öğrenebilirim?

Bir kaç hafta önce tekrardan bir korece öğretme serüveni içerisine girdim. Biliyorsunuzdur, uzun zamandır paylaşım yapamıyordum. Yaptığımda da genelde orta seviye ve üzeri için oluyordu.

Bu paylaşımım ise korece öğrenmek isteyip de nereden başlayacağını bilemeyenler için olacak.
Adım adım yazacağım, uygulamak ya da uygulamamak işte bütün mesele bu :):)

Kısaca Korece'nin Tarihi

Günümüzde 한글 ya da 조선글 olarak bilinen kore alfabesi 1443 yılında ral Sejong tarafından yaptırılmaya başlanmıştır. 15. yüzyıla kadar Çin yazı sistemini kullanan Kore halkındaki okuma yazma oranının düşük olması ve Çinceyi öğrenmenin zor olması, halkın daha çok sosyalleşmesini sağlamak ve bu sayede gelişmek amacıyla başlatılan çalışma 1444 yılında tamamlanmış ve halka Hunminjeongeum (훈민정음; halka doğruları öğreten ses) ismi ile sunulmuştur.
Korece oluşturulurken daha çok seslerin çıkış şekline göre harflere şekil verilmiştir.

1. ADIM (H A R F L E R)

Biraz da olsa kore alfabesinin nasıl çıktığını biliyor olmanız gerekiyor. Bu kore alfabesini anlamakta ve o sesi çıkarmakta size yardımcı olacaktır.

Kore alfabesinde 24 harf  vardır. 14'u sessiz ve 10 sesli harftir. Diğer sesler ise iki harfin bir araya gelmesiyle oluşuyor.



Kore alfabesindeki seslerin bir de latin yazılışları mevcuttur. Her harfin bir latin harf karşılığı bulunmaktadır fakat bazı seslerin tam karşılığı olmadığı için latin harfleri kullanılmıştır.

Demek istediğim şeyi örneklersek
Kore alfabesine 한글 denir. Bunun latin alfabesi ile gerçek yazılışı “han-geul”dır. Fakat “Hangul” olarak kabul görmüştür. Türkçe söylenişi ise “Hangıl”dır.
Latin alfabesi ve Türkçe’deki seslerin harf yazılışları farklı olduğundan ufak bir sorunla karşılaşıyoruz. Ama birkaç pratikten sonra bu sorun da ortadan kalkar.

Kore Alfabesinin sesli harflerini öğrenin...




Evet, dediğim gibi ilk önce sadece ne görüyorsanız onu yazın. Google'dan "Korean Alphabet" diyerek araştırma da yapabilirsiniz. Bu süreçte, türkçe kaynaklardan uzak durun. Korecenin türkçe söylenişini yazan yerlerden de uzak durun. İlk önce harfleri ve harflere denk gelen sesleri kendiniz bizzat öğrenin. Sonrasında istediğiniz kaynağı takip edebilirsiniz.

Telaffuzları da yine daha çok YouTube'dan arataraf bulmaya çalışın. İlk başta yanlış öğrenirseniz alışkanlık bu ya kolay kolay doğrusunu telaffuz edemezsiniz.

Önemli kısımları da belirttikten sonra eğlenceli kısma geçelim.







Kore alfabesini sesli sesli ve görsellerle öğrenmek için çok eğlenceli bir kanal var YouTube'da : Andrew Kim

Bu videoda Korece Sesli Harfleri öğretiyor... Video içeirisnde alt tarafta yer alan [ah- ya~] bunlar sadece seslerin nasıl çıktığını göstermek için yazılmış. Romanization diye geçen yani latin alfabesi karşılıkları bir tık daha farklı. O yüzden sadece seslere odaklanın.

"Kore Alfabesini Öğrenelim!! 1, 2, 3"




Post sıkıcı hale gelmeden çok da bunaltmadan burada noktalıyorum. Yarın 2. kısmı paylaşacağım.

Başarılar diliyorum :)

Hiç yorum yok: