11 Eylül 2013 Çarşamba

Kore Yemek Kültürü- 떡볶이(Tteokbokki)

떡볶이(Tteokbokki)
Deokboggi (Tr)  Pirinç keki
Ramenli deokboggi


Kore dizilerinde bolbol duyduğunuz bir yemektir TR söylenişiyle "dokboggi", Tteokbokki. Çoğunlukla korede sokakta bulunan *포장마차 (Pojangmacha) denilen seyyar restaurantlarda en çok satılan bir Kore yemeğidir.

Orjinal(eski) adı tteok Jjim (떡찜) olan ve dilimlenmiş pirinç keki, et, yumurta ve baharatlar kullanılarak yapılan bir yemektir. Daha sonra bu yemek yapılışı ve içerik olarak da biraz değişikliğe uğramış. Ve günümüzde ki dokboggi daha kolay yapılabilir bir hale getirilmiş.

Farklı dokboggi çeşitleri bulunmaktadır. Deniz ürünlü, peynirli, domuz pirzola ve eti ile yapılan,
tavuklu vs.
Kırmızı acı biber sosu da kullanıldığı için acı sevmeyenler dikkat etmeli.

İçindekiler : 
Haşlanmış pirinç keki, yeşil soğan, gochujang (acı biber), soğan, doğranmış sarımsak, tuz, şeker ve zevkinize göre baharat çeşitleri. Haşlanmış yumurta, tavada mandu (Kore köfte), sosis, ramyeon (Kore ramen versiyonu için) ve kızarmış deniz ürünleri ya da sebze (Korece "twigim" denir) 

pirinç keki = 떡
yeşil soğan = (녹색) 양파
gochujang (acı biber) = 고추장 (고추)
soğan =양파
sarımsak = 마늘
tuz = 소금
şeker = 설탕
baharat = 향료

Gerek Taksim'de gerek Mecidiyeköy'de Kore restaurantları bulunmakta. Yemek isteyenler gidip deneyebilir. Fiyat olarak bizim yemeklerimize oranla biraz pahalılar, bilginiz olsun :)

*포장마차 (Pojangmacha)

Kaynak : wiki

Hiç yorum yok: