28 Ocak 2014 Salı

Seollal (설날) Kore'nin Yeni Yılı


Yeni yılınız kutlu olsun :) 
새해 복 많이 받으세요 한국인 친구들 ^.^

Bizim yıl başımız nasıl 1 Ocak ise Korenin yeni yıl başı işe Kameri takvimine göre değişiklik gösterdiği için farklı zamanlarda oluyor, 11 ya da 12 gün geriye &ileri gelip gitmektedir ama o sadece ocak ve şubat şubar arasında o şekilde.. Mesala
2013 > 10 Şubat
2014 > 31 Ocak
2015 > 19 Şubat
2016 > 8 Şubat

şekilde devam etmektedir.
Seollal ayrıca: Sesu(세수; 歲首), Wondan (원단; 元旦), Wonil (원일; 元日), Sinwon (신원;新元)) olarak da bilinir.

설날, tipik bir aile bayramı gibi düşünülebilinir, 3 günlük tatilde, insanlar ailelerini, akrabalarını ziyaret için memleketlerine gider, kabir ziyaretlerinde bulunup Charye (차례, 茶禮)  diye adlandırılan ritüellerini gerçekleştirirler.


Koreliler bu özel bayramlarında geleneksel kıyafetleri olan "Hanbok (한복)"u giyerler. 

Sebae (세배) olarak adlandırılan büyüklere saygı rituelini yerine getirirler.

Biz de nasıl küçükler büyüklerin elini öpünce para alıyorlarsa Kore'de de 세배 sonrası büyükler küçüklere 세뱃돈 diye adlandırılan parayı kese ile birlikte verirler.



Ve eğlenceli kısmı ise lezzetli yemekler ve gelenekler oyunlar;

윷놀이 (Yut Nori (Yunnori))







2 yorum:

Aygunluk dedi ki...

Hmm gerçekten de bizim bayramlarımıza benziyor gibi... :)Ben eskiden her bayram ailenin en zengin çocuğuydum. Gerçi sağolsunlar hala bayram haracım pardon harçlığım :P Geliyor.. Koreye gidip şu keselerden de mi faydalansam.. =) Şaka bir yana geleneksel olan herşeye hayranım.. Bence toplumları ulus yapan şey gelenekleri... Lütfen bizlerde yaşlı nene :p olunca herşeye rağmen geleneklerimizi devam ettirelim =)

Halime Oral Yalçın dedi ki...

kesinlikte dediklerine katılıyorum Luna!.. :) Bence Kore'yi bu kadar yabancıların gözünde ilginç kılan şey de öz'lerini ve kültürlerini hala korumaları ve bunu yaptıklara TV programlarına dahi yansıtmaları... Herkes batı'ya özenirken batı Doğu'nun genelekselliğine hayran duyuyor. Fakat biz gün geçtikçe kendi kültürümüzü yok ediyoruz. Adı "Modernleşiyoruz"
Umarım dediğin gibi olur ve kültürümüzü yaşatmaya devam edebiliriz *\(^.^)/*